Partners in Kunst
bureau voor kunstadvies en tentoonstellingen
Mobex

Recensie MOBEX:


Mobex

Tijdens de bouw van de wijk De Volgerlanden, een nieuwe wijk van 120 hectare tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht in, werden enkele beeldend kunstenaars verzocht om deze nieuwe wijk te verrijken met beeldende kunst. De Mobex, de mobiele expositieruimte van De Volgerlanden, was een van de onderdelen van het Scenario Beeldende Kunst in De Volgerlanden, dat werd uitgevoerd door de projectgroep Kunst in De Volgerlanden. De exposities in de Mobex kregen een directe relatie met de nieuwe wijk De Volgerlanden en de oude kern van Hendrik-Ido-Ambacht. Deze activiteiten werden eind 2011 wegens bezuinigingen stopgezet.

Het boek geeft o.a. een korte geschiedschrijving van wat er allemaal aan beeldende kunst in de wijk werd gerealiseerd en hoe dat de wijk vormgaf. Tegelijkertijd kun je het zien als de geschiedenis van een kunstcommissie die niet meer nodig is. In het boek zie je de Mobex op diverse locaties staan met omstanders die geboeid naar de kunstwerken kijken. De Mobex leek de wagen die de kunst naar de mensen bracht en dat is een mooie functie. Dat het gestopt is, stemt ook een beetje triest, alsof er geen reden meer is de mensen over kunst in de wijk te informeren. Eigenlijk zou ik iedere wijk zijn eigen Mobex toewensen. In het voorwoord lees je hoe wethouder Floor van de Velde de Mobex een nieuw leven buiten zijn gemeente toewenst.

Mobex. De mobiele expositie van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Floor van de Velde en John Blaak, Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht 2011.